0
Your Cart

EÇE MODELİNE UYGUN GELİŞİM RAPORU ÖRNEKLERİ

… Okul Öncesi Eğitimde İnteraktif Plan ve Eğitimin Mucidi …

1. Ahmet, çevresindeki/günlük yaşamındaki basit olayları gözlemler. İki ve daha fazla öğeden oluşan bir düzeni tanımlar. Verilen bir sayının önceki ve sonraki sayısını söyler. 10’a kadar olan sayıları sırasıyla yazar. Günlük yaşamındaki artış ve azalma durumlarını fark eder ve ifade eder. Nesneleri veya varlıkları, alışılmadık ölçü birimleriyle ölçer. Kendisine verilen bir görevi belirtilen süre içinde tamamlamaya çalışır. Atatürk’ün Türk milletine yaptığı katkıları açıklar. 

2. Ayşe, verilen sayıya ait nesneleri gösterirken, nesneleri tanımlar ve günlük yaşantısında karşılaştığı toplama ve çıkarma işlemleri ile ilgili basit örnekler verir. Ayrıca, geometrik şekillerin adlarını doğru bir şekilde söyler ve farklı şekiller oluşturmak için bu geometrik şekilleri birleştirir. Kodlama yaparken nesnelerin doğru konumunu belirler ve kodlamadaki hataları bulur, düzeltilmesi gereken hataları tespit ederek düzeltir. Sayılarla ilgili çeşitli günlük yaşam örnekleri verir, sayıları tanır ve 10’a kadar olan sayıları doğru bir şekilde yazar. Nesne gruplarını sayılarla eşleştirir, parçaları bir araya getirerek yeni bir bütün oluşturur ve nesnelerin ölçülebilir özelliklerini standart olmayan ölçme birimleriyle ölçer. Zamanla ilgili temel kavramları açıklar ve zamanın nasıl kullanılacağını anlar.

3. Arif, nesneleri ve olayları gözlemleyerek, belirtilen sayıda nesne veya varlıkları doğru bir şekilde gösterir. Sayıları ve sıralamaları doğru bir şekilde tanır, sıralama gerektiren sayıları sırasıyla söyler. Günlük yaşamda karşılaşılan toplama ve çıkarma işlemlerine dair örnekler verir, bu işlemleri basit nesnelerle gerçekleştirir. Geometrik şekillerin adlarını doğru bir şekilde tanımlar ve çeşitli geometrik şekilleri birleştirerek yeni şekiller oluşturur. Kodlama yaparken verilen yönergelere uygun şekilde nesneleri ve objeleri doğru konumda yerleştirir. Ayrıca, kodlamadaki hataları belirler ve düzeltmek için uygun adımlar atar. Merak ettiği olaylar ve durumlarla ilgili sorular sorar, bu sayede çevresindeki dünyayı daha iyi anlamaya çalışır.

4. Aslı, nesne, durum veya olayı bir süre sonra tekrar hatırlar ve söyler. Hatırladıklarını yeni durumlarda doğru şekilde kullanır. Gösterilen sembolün anlamını ve işlevini açıklar. Verilen açıklamaya uygun sembolü seçip gösterir. İleriye ve geriye doğru ritmik sayma yapar. Grup hâlindeki nesnelerin sayısını saymadan hızlıca belirtir. Nesnelerle yaptığı toplama veya çıkarma işlemlerinin sonucunu söyler. Bir etkinlik veya görevi tamamlanana kadar sürdürür. Amacına uygun bir algoritma oluşturur ve algoritmadaki hataları düzeltir.

5. Burak, seçenekleri belirler ve her bir seçeneğin olumlu ve olumsuz yönlerini sorgular. Seçenekler arasında bir tercih yapar. Günlük yaşamdan basit algoritma örnekleri verir. İki veya üç aşamalı basit bir kodlamanın kuralını tanımlar ve verilen kodlamayı uygular. Kodlama kullanarak basit bir problemi çözer. Merak ettiği bir konuya dair gözlemler yapar ve sorular sorar. Üst bilişsel bir görevi yerine getiren birini gözlemler. Üst bilişsel bir göreve dair işlem basamaklarını sıralar. Atatürk’ün Türk toplumu için getirdiği yenilikleri açıklar.

6. Burcu, nesnelerin/varlıkların benzerliklerini ve farklılıklarını örneklerle açıklar. Nesne, durum veya olayla ilgili tahminlerde bulunur ve bu tahminlerini değerlendirir. Bir olayın olası nedenlerini ve sonuçlarını açıklar. Günlük yaşamda sayılarla karşılaştığı nesneler ve durumlar hakkında örnekler verir. Belirtilen sayıda nesne/varlık gösterir. Nesnelerle basit toplama ve çıkarma işlemleri yapar. Standart ölçme araçlarının işlevlerini açıklar ve ölçülmek istenen özellik için uygun ölçme aracını seçer.

7. Cihan, nesnelerin/varlıkların adlarını söyler ve inceler. Açık uçlu sorulara cevap verirken herhangi bir olay veya durumun sonuçları hakkında düşüncelerini belirtir. Sayıların günlük yaşamda nasıl kullanıldığını açıklar. Gösterilen sayıyı söyler. Geometrik şekilleri belirleyici özelliklerine göre karşılaştırır ve sınıflandırır. Bir tartışma konusu hakkında soru sorar ve kendi düşüncesini gerekçeleriyle açıklar. İki, üç aşamalı basit bir kodlamanın kuralını tanımlar ve verilen kodlamayı uygular.

8. Ceylan, nesne ve varlıkları standart olmayan ölçme birimleriyle ölçer. Kendisine verilen görevleri belirtilen zaman dilimi içinde tamamlamaya çalışır. Nesne gruplarına belirli bir sayı kadar nesne ekler veya çıkarır. Nesneleri veya varlıkları kullanarak basit grafikler oluşturur. Üst bilişsel bir görevin işlem basamaklarını sıralar. Eleştirel düşünme becerisi gösterir. Kodlamaya uygun olarak objeleri doğru şekilde konumlandırır ve verilen kodlamadaki hataları düzeltir. Atatürk’ün hayatıyla ilgili önemli olay ve bilgileri sıralar.

9. Deniz, bir göreve ara verdikten sonra, tekrar odaklanarak devam eder. Nesne, durum veya olayı bir süre sonra tekrar söyler ve hatırladıklarını paylaşır. Neden-sonuç ilişkileri kurarak açıklamalar yapar. Günlük yaşamda kullanılan sembolleri tanır ve anlamlarını açıklar. Sayıların günlük yaşamda nasıl kullanıldığını ve önemini açıklar. 10’a kadar olan sayılardan bazılarını yazar. Kodlamaya uygun şekilde objeleri konumlandırır ve hatalı kodlamayı düzeltir. Oluşturduğu örüntünün kurallarını açıklar. Nesneleri kullanarak yaptığı toplama ve çıkarma işlemlerinin sonuçlarını söyler. Zamanı ölçen araçların işlevlerini açıklar ve bu araçları kullanır.

10. Derya, nesne, varlık ve olayları çeşitli özelliklerine göre düzenler. Grup hâlindeki nesnelerin sayısını saymadan hızlıca belirler. Bir bütünü parçalara ayırarak daha küçük parçalara dönüştürür. Geometrik şekilleri birleştirerek yeni ve farklı şekiller oluşturur. Nesne, varlık veya sembollerle oluşturulan grafikleri doğru şekilde değerlendirir. Model olunduğunda, verilen yönergelere uygun şekilde davranır. Bir etkinliği veya görevi tamamlamak için çaba gösterir ve devamlılık sağlar. Eleştirel düşünme becerisi sergiler ve farklı bakış açılarını değerlendirir. Algoritma oluşturmak için durumu veya problemi açıklar, çözüm önerileri geliştirir.

11. Emre, nesne, durum veya olaylarla ilgili tahminlerde bulunur ve bu tahminlerini değerlendirir. Örüntülerin kuralına göre devam eder. Sayıların gündelik hayatta nasıl kullanıldığını ve önemini açıklar. Nesneleri kullanarak yaptığı toplama ve çıkarma işlemlerinin sonuçlarını doğru şekilde söyler. Nesne veya varlıkların ölçülebilir özelliklerini tanımlar. Olayları oluş sırasına göre sıralar. Yönergeleri takip ederek mekânda doğru konum alır. Söylenen geometrik şekillere sahip nesneleri gösterir. Etkinliğe veya göreve ilişkin görsel ve sözel yönergeleri yerine getirir.

12. Elif, dikkatini nesne, durum veya olaya odaklar ve bunlara ilişkin sorular sorar. Eksilen veya eklenen nesneyi doğru şekilde belirtir. Çevresindeki veya günlük yaşamındaki basit örüntüleri gösterir. İki veya daha fazla ögeden oluşan örüntüdeki kuralı açıklar. Gösterilen sayının ne kadar olduğunu söyler. 10’a kadar olan sayılardan bazılarını yazar. Nesne gruplarını sayılarla eşleştirir. Nesneleri kullanarak basit toplama ve çıkarma işlemlerini yapar. Gösterilen geometrik şeklin adını doğru şekilde söyler.

13. Faruk, dikkat dağıtıcı uyaranlara rağmen etkinliğe odaklanarak dikkatini sürdürür. Bilmediği sembollerle karşılaştığında anlamlarını sorar. Örüntüde eksik bırakılan ögeyi bulur ve tamamlar. Özgün örüntüler oluşturur ve bunları takip eder. Bir sayıdan önce ve sonra gelen sayıları söyler. Sıra bildiren sayıları doğru şekilde ifade eder. Parçaları birleştirerek bütünü oluşturur. Çalışma, dinlenme, eğlenme ve özbakım zamanlarını ayırt eder ve bu süreleri düzenler. Üst bilişsel bir göreve ait işlem basamaklarını sıralar ve adım adım takip eder.

  1. Ahmet, cümlelerin öğelerini doğru sırayla kullanır ve dil bilgisi kurallarına uygun şekilde cümleler kurar. Geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman ifadelerini doğru ve yerinde kullanır. Konuşmalarını akıcı bir şekilde yapar ve karşısındakini etkin bir biçimde dinler. Büyük ve küçük harfleri doğru bir şekilde ayırt eder. Sıralı ve bileşik cümleler kurar, cümle yapısını doğru kullanır. Görsel materyaller kullanarak olay, öykü veya kompozisyonlar oluşturur. Dinlediklerinde geçen yeni sözcükleri fark eder ve anlamlarını öğrenir. Öğrendiği sözcükleri doğru bağlamda ve anlamına uygun şekilde kullanır. Sözel olarak özgün ve yaratıcı ürünler oluşturur. Kendi adını yazılı şekilde gördüğünde tanır ve okur.
  2. Ayşe, sesleri ayırt etme becerisi gösterir. Konuşma sırasında, şarkı söylerken veya başka bir sesli etkinlikte sesini doğru ve uygun şekilde kullanır. Konuşmalarında göz teması kurarak, dinleyicisiyle etkileşimde bulunur. Jest ve mimiklerini uygun şekilde kullanarak duygularını ifade eder. Cümlelerinde zarflar, zamirler ve edatları doğru kullanır. Cümle ögelerini doğru şekilde sıralayarak dil bilgisi kurallarına uyar. Zıt, eş anlamlı ve eş sesli sözcükleri kullanır ve anlamını benzetme ya da metaforlar yoluyla açıklar. Dinlediklerini, izlediklerini veya deneyimlediklerini resim, müzik, drama, şiir gibi çeşitli yollarla sergiler.
  3. Arif, sözcüklerin anlamını, benzetme veya metaforlar aracılığıyla açıklayarak anlam derinliğini gösterir. Bağlamdan yola çıkarak bilmediği sözcüklerin anlamını tahmin eder. Görsel materyaller kullanarak farklı ve özgün kompozisyonlar oluşturur. Ses bilgisi farkındalığına sahiptir ve dilin ses yapısıyla ilgili bilinçli kullanımlar yapar. Sözel olarak yaratıcı ve özgün ürünler oluşturur. Yetişkinden kitap okumasını ister ve kitaplarla ilgili sorular sorar. Her çocuk kitabının bir yazarı, resimleyeni ve yayınevi olduğunu öğrenir. Yazı ve resmi birbirinden ayırır ve her iki formun farklı işlevlerini anlar. Noktalama işaretlerinin işlevlerini açıklar ve doğru kullanmaya özen gösterir.
  4. Aslı, sesleri ayırt etme becerisi gösterir ve bu sesleri doğru şekilde kullanarak konuşur. Konuşurken veya şarkı söylerken sesini doğru tonlama ile kullanır. Gerektiğinde sözcükleri vurgulu bir şekilde söyler ve duygularını ifade etmek için sesini ayarlar. Konuşma hızını ihtiyaçlara göre uygun şekilde düzenler. Konuşmayı başlatma, sürdürme ve sonlandırma becerisi gösterir. Nezaket sözcüklerini kullanarak karşısındakiyle doğru ve kibar bir iletişim kurar. Karşısındakini etkin bir şekilde dinler ve onun söylediklerine doğru yanıt verir. Planlarını, duygularını, düşüncelerini ve hayallerini açık bir şekilde anlatır. Yetişkinden kitap okumasını talep eder ve okumanın günlük yaşamda nasıl önemli olduğunu açıklar. Adını yazılı bir şekilde gördüğünde tanır ve okur.
  5. Burak, görsel materyaller kullanarak özgün ürünler oluşturur. Cümleyi doğru şekilde sözcüklerine ayırarak anlamını anlar. Sözcükleri hecelerine ayırarak ses bilgisi farkındalığını gösterir. Uyaklı sözcükleri eşleştirerek dil becerilerini geliştirir. Sözel olarak özgün ve yaratıcı ürünler oluşturur. Yazılı materyaller hakkında konuşur, okuma deneyimlerini paylaşır. Okuma materyalleri ile etkileşime girerek, okuyormuş gibi davranır ve okuma becerilerini geliştirir. Çevresindeki yazılı materyalleri fark eder ve gösterir. Büyük ve küçük harfleri doğru bir şekilde ayırt eder ve yazının günlük yaşamda ne kadar önemli olduğunu açıklar.
  6. Burcu, sesler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları açıklar. Sesinin tonunu, hızını ve şiddetini duruma göre uygun şekilde ayarlar. Konuşurken nezaket sözcüklerini kullanarak kibar bir dil kullanır. Planlarını, duygularını, düşüncelerini ve hayallerini açık bir şekilde anlatır. Konuşurken dil bilgisi kurallarına uygun olarak cümleler kurar ve cümlenin ögelerini doğru sırayla kullanır. Dinlediklerinde geçen yeni sözcükleri ayırt eder ve anlamlarını öğrenir. Cümle, olay örgüsü, öykü, şiir, bilmece veya tekerlemeleri tamamlar. Yetişkinden kendisine kitap okumasını ister ve okuma materyallerinin bölümlerini gösterir.
  7. Cihan, sözcüklerdeki ekleri doğru kullanır ve cümle ögelerini doğru şekilde sıralayarak konuşur. Sözcüklerin anlamını benzetme ya da metaforlar kullanarak açıklar. Dinlediklerini veya izlediklerini başkalarına anlatır ve açıklar. Görsel materyallerde anlatılanları doğru bir sırayla sıralar. Cümleyi sözcüklerine ayırır ve söylenen bir sesle başlayan sözcükler üretir. Özgün cümleler, olay örgüleri, şiirler, bilmeceler, tekerlemeler veya hikâyeler oluşturur. Farklı çocuk edebiyatı ürünlerini ayırt eder ve bunları sınıflandırır. Yazının işlevini ve önemini açıklar.
  8. Ceylan, zıt, eş anlamlı ve eş sesli sözcükleri doğru bir şekilde kullanır. Dinlediklerini veya izlediklerini başkalarına açıklar ve bu süreçte resim, müzik, drama, şiir ve öykü gibi çeşitli yollarla sergiler. Sözcüklerin ilk ve son seslerini doğru bir şekilde söyler. Yazılı materyaller hakkında konuşur ve yazının işlevini açıklar. Yazılı materyallerdeki noktalama işaretlerini doğru bir şekilde gösterir. Büyük ve küçük harfleri ayırt eder ve yazının günlük yaşamda ne kadar önemli olduğunu ifade eder.
  9. Deniz, sözcüklerdeki dil bilgisi hatalarını fark eder ve kendisi düzeltir. Söz dizimi kurallarına göre cümleler kurar. Sözcük dağarcığı geniştir ve anlamlı şekilde kullanır. Görsel materyallerde anlatılanları oluş sırasına göre sıralar. Uyaklı sözcükleri eşleştirir ve söylenen bir sözcükle uyaklı sözcükler üretir. Her çocuk kitabının bir yazarı, resimleyeni ve yayınevi olduğunu söyler. Adını yazılı bir şekilde gördüğünde tanır. Noktalama işaretlerinin işlevini ve nasıl kullanıldığını açıklar. Büyük ve küçük harfleri doğru bir şekilde ayırt eder.
  10. Derya, sesin kaynağını ve özelliğini tanımlar. Konuşurken jest ve mimiklerini uygun şekilde kullanır. Sesinin tonunu, hızını ve şiddetini gerektiği şekilde ayarlar. Görsel materyalleri inceleyerek, açıklamalar yapar ve bunları birbiriyle veya yaşamla ilişkilendirir. Görsel materyaller aracılığıyla özgün kompozisyonlar oluşturur. Aynı sesle başlayan ve biten sözcükleri eşleştirir. Olay örgüsünü, şiiri veya öyküyü dinledikten sonra uygun başlıklar üretir. Çevresindeki yazıları gösterir ve yazı ile resmi birbirinden ayırt eder.
  11. Emre, sesler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları açıklar, bu sayede ses bilgisi farkındalığı gösterir. Sözcüklerin zıt ve eş anlamlılarını doğru şekilde söyler. Aynı anlama gelen sözcükleri kullanarak dilde çeşitlilik yaratır. İşittiği veya görselini gördüğü, aynı sesle başlayan sözcükleri eşleştirir. Konuşmalarındaki sözcük ve eklerindeki hataları kendisi fark eder ve düzeltir. Nefesini doğru şekilde kullanarak konuşma becerisini geliştirir. Sözcüklerin anlamını benzetme ya da metaforlar yoluyla açıklayarak dil becerilerini güçlendirir. Görsel materyallerle ilgili sorular sorar ve bu sorulara yanıtlar verir. Okuma materyallerini kullanarak okuyormuş gibi davranır, böylece okuma becerilerini geliştirir.
  12. Elif, konuşmalarında isim, fiil, sıfat, zarf, zamir, edat gibi farklı türdeki sözcüklere yer verir. Zıt, eş anlamlı ve eş sesli sözcükleri doğru bir şekilde kullanır. Sözcüklerin anlamını benzetme veya metaforlar yoluyla açıklar, anlam derinliğini ve dil becerisini geliştirir. Görsel materyalleri inceleyerek, bu materyaller aracılığıyla özgün kompozisyonlar oluşturur. Sözcükleri hecelerine ayırarak ses bilgisi farkındalığını gösterir. Sözcüklerin ilk sesini tanımlar ve bu sesle başlayan yeni sözcükler üretir. Yetişkinden kendisine kitap okumasını talep eder ve okumanın önemini açıklar. Adını yazılı bir şekilde gördüğünde tanır ve okur.
  13. Faruk, konuşmayı başlatır, sürdürür ve sonlandırır, böylece etkili bir iletişim kurar. Nezaket sözcüklerini kullanarak kibar bir dil kullanır ve cümle ögelerini doğru bir sırayla kullanarak konuşur. Dinlediklerini ve izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder; resim, müzik, drama, şiir veya öykü gibi yöntemlerle duygularını ve düşüncelerini başkalarına aktarır. Sözcüklerin ilk sesini söyler ve aynı sesle başlayan yeni sözcükler üretir. Okuma materyallerini kullanarak okuma hareketini taklit eder ve bu süreçte öğrenir. Her çocuk kitabının bir yazarı, resimleyeni ve yayınevi olduğunu öğrenir. Büyük ve küçük harfleri ayırt eder ve yazı ile resmi birbirinden ayırır. Yazı yazmayı taklit eder ve yazı yazma becerilerini geliştirir.
  14. Gürkan, sesler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları açıklar, bu sayede ses bilgisi farkındalığı gösterir. Verilen bir sese benzer sesler çıkarır ve bu sesi doğru bir şekilde taklit eder. Konuşurken jest ve mimiklerini uygun şekilde kullanarak duygularını ifade eder. Dinlediklerini veya izlediklerini resim, müzik, drama, şiir ve öykü gibi çeşitli yollarla ifade edebilir. Sözcüklerin anlamını benzetme veya metaforlar yoluyla açıklar, böylece dil becerilerini geliştirir. Bağlamdan yola çıkarak bilmediği sözcüklerin anlamını tahmin eder ve öğrenir. Görsel materyalleri inceleyerek bunları birbiriyle veya yaşamla ilişkilendirir.
  15. Güllü, konuşurken jest ve mimiklerini uygun şekilde kullanarak etkili iletişim kurar. Planlarını, duygularını, düşüncelerini ve hayallerini açık bir şekilde anlatır. Sözcüklerdeki ekleri doğru kullanır ve dil bilgisi hatalarını fark ederek kendisi düzeltir. Dinlediklerinde geçen yeni sözcükleri ayırt eder ve bu kelimeleri anlamına uygun şekilde kullanır. Dinlediklerini ve izlediklerini çeşitli yollarla başkalarına sergiler. Görsel materyaller kullanarak özgün ürünler oluşturur ve yaratıcılığını geliştirir. Uyaklı sözcükleri eşleştirir ve söylenen sözcükle uyaklı yeni sözcükler üretir. Yazılı materyallerde noktalama işaretlerinin işlevini gösterir.
  16. Hasan, sesin kaynağını tanımlar ve sesin geldiği yönü belirtir. Gerektiğinde, sözcükleri vurgulu bir şekilde kullanır. Konuşma sırasında göz teması kurarak etkili bir iletişim sağlar. Karşısındakini etkin bir şekilde dinler ve yanıt verir. Zıt, eş anlamlı ve eş sesli sözcükleri doğru bir şekilde kullanır. Dinlediklerini veya izlediklerini başkalarına açıklar, bunlarla ilgili sorulara yanıt verir. Görsel materyallerde anlatılanları oluş sırasına göre sıralar ve bu materyallerin anlamını çözümler. Sözcükleri hecelerine ayırarak dil bilgisi farkındalığını gösterir. Aynı sesle başlayan ve biten sözcükleri eşleştirerek ses bilgisi becerilerini geliştirir.
  1. Ahmet, atılan nesneleri yakalar ve hedefe atmak için belirli bir mesafeye nesne fırlatır. Park ve bahçe oyun araçlarını ve gereçlerini etkin bir şekilde kullanır. Tek ayak üzerinde belirli bir süre durarak denge çalışmaları yapar. Nesneleri farklı şekillerde dizebilir ve yaratıcı düzenlemeler oluşturur. Nesneleri çeşitli şekillerde katlar ya da rulo yaparak motor becerilerini geliştirir. Ellerini ve parmaklarını kullanarak materyallere şekil verir, parmakla çizim yaparak ince motor becerilerini arttırır. Nesneleri kullanarak özgün ürünler yaratır ve kontrollü karalamalar yapar. Desenler oluşturur ve görsel yaratıcılığını sergiler. Eşyaları düzenler, yerli yerine koyar ve özenle kullanır. Yeni tatları deneyerek, farklı besinleri keşfeder.
  2. Ayşe, belirli bir yüksekliğe tırmanır ve güvenli bir şekilde tırmandığı yerden iner. Kayma adımları yaparak ilerler ve hareket kabiliyetini geliştirir. Riskli durumları tanımlar ve acil durumlar ile ilgili önemli telefon numaralarını söyler. Herhangi bir tehlike anında yardım ister ve gerekli önlemleri alır. Sağlıklı olmak için yapılması gerekenleri anlatır ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını açıklamak için sorumluluk alır. Sağlığı etkileyen çevresel ve bireysel riskleri fark eder ve bu riskleri engellemek için davranışlar sergiler. Hastalığı önlemeye yönelik temel davranışları uygular ve hastalık durumunda görülen belirtileri açıklar. Afetlerin neler olduğunu ve bu afetlerin olası nedenlerini söyler.
  3. Arif, yönergelere uygun olarak farklı yönlere doğru uzanır, sürünerek belirli bir mesafede ilerler. Nesneleri kaptan kaba düzgün bir şekilde boşaltır. Ellerini ve parmaklarını kullanarak nesneleri iter veya çeker, bu şekilde kaba motor becerilerini geliştirir. Anlam bütünlüğü olan bir resim çizer ve görsel ifade becerisini arttırır. Bedenini kullanarak ritmik çalışmalar yapar, müzik veya dansla vücut koordinasyonunu geliştirir. Eşyaları düzenli ve özenli bir şekilde kullanır, kişisel eşyalarının bakımını yapar. Giysilerini yardımsız giyer ve çıkarır, günlük bakım aktivitelerine özen gösterir. Duruma ve mevsim koşullarına uygun giysileri seçer. Sağlıklı besinleri yemeye ve içmeye özen gösterir, dengeli beslenmenin önemini anlatır. Beslenme sırasında uygun araç ve gereçleri kullanarak hijyenik bir şekilde yemek yer.
  4. Aslı, çift ayakla uzağa atlama hareketini gerçekleştirir ve farklı büyüklükteki topları zıplatarak koordinasyon becerilerini geliştirir. Nesneleri, eşyaları iter, çeker, yuvarlar, kaldırır, taşır, indirir ve döndürerek motor becerilerini güçlendirir. Denge tahtası üzerinde farklı yönlerde ve formlarda yürür, bu sırada kol ve bacaklarından destek alarak dengesini korur. Ellerini, parmaklarını ve ayaklarını eş zamanlı ve koordineli bir şekilde hareket ettirir. Materyalleri kullanarak elleri, parmaklarıyla şekil verir, farklı figürler ve temel geometrik şekiller çizer. Bedeniyle ilgili temizlik kurallarını uygulayarak kişisel bakımını yapar.
  5. Burak, vurmalı çalgılarla ritim çalışması yapar ve eşli ya da grup halinde dans eder. Farklı hareket formlarını ardışık bir şekilde ve aynı anda sergileyerek beden koordinasyonunu geliştirir. Yemek için gerekli malzemeleri söyler ve hazırlar, yemek hazırlama süreçlerinde düzenli ve dikkatli olur. Kullandığı eşyayı yerine kaldırır, çevre temizliğiyle ilgili araç ve gereçleri etkin bir şekilde kullanır. Giysilerini çıkarır ve giyer, kişisel bakımına özen gösterir. Öğün zamanlarında dengeli beslenmeye özen gösterir ve sağlıklı besinleri yemeye/içmeye dikkat eder. Riskli durumlar için gerekli olan araç ve gereçleri güvenli bir şekilde kullanır, güvenlik kurallarına uyar.
  6. Burcu, nesne, durum ve olayları hareketleriyle taklit eder ve verilen yönergelere uygun farklı hareket formları üretir. Özgün çizimler yaparak yaratıcılığını ifade eder ve belirli çizimlerde kendine özgü imgeler kullanır. Müziğin temposuna, ritmine ve melodisine uygun dans eder, bedeniyle ritmi uyumlu bir şekilde sergiler. Bedeni rahatlatmak için farklı hareket formlarını kullanarak esneklik ve gevşeme sağlar. Kişisel alanını koruyarak beden güvenliği için gerekli önlemleri alır. İlk yardım gerektiren durumları tanımlar ve bu tür durumlarda yapılması gerekenleri açıklar. Sağlığın önemini vurgular ve sağlıklı bir yaşam sürdürmenin değerini anlatır.
  7. Cihan, farklı nesnelerle kule yapar ve nesneleri ipe veya çubuğa dizerek el-göz koordinasyonunu geliştirir. Farklı materyaller kullanarak boyama yapar, özgün çizimler yaparak hayal gücünü ve yaratıcılığını ifade eder. Bedenini kullanarak ritim çalışması yapar ve müzik ile dans eder. Nesneleri farklı şekillerde kullanarak hareket doğaçlamaları yapar, bedenini rahatlatmak için çeşitli hareket formlarını uygular. Temel güvenlik kurallarını öğrenir ve bedenini, kişisel alanını koruyarak güvenli bir şekilde hareket eder. Fiziksel egzersizler ve nefes egzersizleri yaparak beden sağlığını korur. İlk yardım gerektiren durumlarda yardım ister ve bu tür durumlarla nasıl başa çıkacağını öğrenir.
  8. Ceylan, büyük kaslarını koordineli bir şekilde kullanarak, nesne veya araçlarla hareket eder. Nesneleri toplar, kaptan kaba boşaltarak motor becerilerini geliştirir. Kalemi doğru tutarak üç parmağını işlevsel bir şekilde kullanır ve nesneleri kullanarak özgün ürünler oluşturur. Özgün çizimler yaparak bir kompozisyon oluşturur. Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder, bedeniyle ilgili temizlik kurallarını uygular. Yemek süreçlerinde sorumluluk alarak düzenli bir şekilde yemek hazırlar ve yaşam alanlarında gerekli düzenlemeleri yapar. Giyinme ve kişisel bakım ile ilgili işleri özenle yapar.
  9. Deniz, bedeninin ve beden bölümlerinin pozisyonlarını açıklayarak, farklı duruş pozisyonları sergiler. Farklı zeminlerde yuvarlanarak denge ve hareket becerilerini geliştirir. Yönergelere uygun olarak farklı yönlere uzanır ve bir hareketten diğerine seri bir şekilde geçiş yapar. Nesneleri belirli bir mesafeden hedefe atarak beceri kazanır. Büyük kaslarını kullanarak güç gerektiren hareketleri yapar, tek ayak üzerinde belirli bir süre durarak denge becerilerini geliştirir. Eşli olarak denge hareketleri yapar ve fiziksel egzersizleri, nefes egzersizlerini rutin olarak uygulayarak sağlıklı bir yaşam tarzını benimser.
  10. Derya, belirli bir yükseklikten atlayarak büyük kaslarını kullanarak güç gerektiren hareketleri yapar. Belirli bir yüksekliğe zıplayarak motor becerilerini geliştirir ve kol ve bacaklardan destek alarak dengesini korur. Atlama esnasında dengesini korur ve bu sayede çeviklik ve denge kazanır. Parmağını kullanarak çizim yapar ve kalem tutmak için üç parmağını işlevsel bir şekilde kullanır. Özgün çizimler yaparak kompozisyon oluşturur ve sanatsal üretkenlik sergiler. Müzik ve ritim eşliğinde hareket ederek bedensel ifade biçimlerini keşfeder. Nesne, durum ve olayı hareketleri ile taklit eder, böylece motor becerilerini geliştirir. Bedeniyle ilgili temizlik kurallarını uygular ve hijyen konusunda sorumluluk alır.
  11. Emre, bedenini ve beden bölümlerini işlevine uygun olarak kullanarak büyük kaslarını kullanarak güç gerektiren hareketleri yapar. Hareket hâlindeyken nesne alarak hareketini sürdürür ve motor koordinasyonu geliştirir. Küçük kaslarını kullanarak koordineli hareketler yapar ve ince motor becerilerini geliştirir. Araç gereç kullanarak manipülatif hareketler yapar, bu sayede el-göz koordinasyonunu artırır. Müzik ve ritim eşliğinde hareket ederek ritim duygusunu ve bedensel farkındalığı artırır. Eşyaları temiz ve özenli kullanarak sorumluluk bilinci kazanır. Acıktığını ve susadığını söyler, bedeninin ihtiyaçlarını fark eder ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinir. Yeni tatları dener ve yeme alışkanlıklarını keşfeder. Herhangi bir risk durumunda yardım ister ve güvenliği her zaman ön planda tutar. İyi ve kötü dokunuşları ayırt ederek güvenli sosyal etkileşimlerde bulunur.
  12. Elif, küçük kaslarını kullanarak güç gerektiren hareketleri yapar ve çizimlerinde ayrıntıları kullanarak ince motor becerilerini güçlendirir. Farklı figürler çizer ve temel figürleri kullanarak sanatsal ifadeye yönelir. Nesneleri kullanarak ritim çalışması yaparak müzik ve hareket arasında uyum sağlar. Bedeniyle ilgili temizlik kurallarını uygular ve yemek hazırlama sürecinde hijyen kurallarına dikkat eder. Yemek masasını toplar, eşyaları temiz kullanır ve çevre temizliğiyle ilgili araç ve gereçleri etkin bir şekilde kullanır. Kendi giysilerini giyer, çıkarır ve giysilerinin düzenli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Kendini riskli durumlardan korur ve istemediği davranışlara, taleplere “hayır” diyerek sınırlarını çizer.
  13. Faruk, belirli bir yüksekliğe tırmanır, tırmandığı yerden güvenli bir şekilde iner. Bir hareketten diğerine seri bir şekilde geçiş yapar, bu da motor becerilerini geliştirir. Nesne ya da araç kullanarak koordineli hareketler yapar ve dengeyi koruyarak hareket eder. Denge tahtası üzerinde farklı yönlerde ve formlarda yürür, vücut koordinasyonunu geliştirir. Belirli çizimlerde kendine özgü imgeler kullanır, bu sayede bireysel sanatını ortaya koyar ve anlam bütünlüğü olan resimler çizer. Müziğin temposuna, ritmine ve melodisine uygun şekilde dans eder, müzikle bedenini uyumlu hale getirir. Nesneleri farklı şekillerde kullanarak hareket doğaçlamaları yapar, bu da yaratıcılığını ve ifade gücünü artırır.
  14. Gürkan, özgün çizimler yaparak kompozisyon oluşturur ve grup halinde ya da eşli olarak dans eder. Yemek için gerekli malzemeleri hazırlayarak sorumluluk alır ve yaşam alanlarında gerekli düzenlemeleri yapar. Giysilerini hava durumuna göre seçer ve giysilerinin tamamlayıcı aksesuarlarını kullanarak stilini oluşturur. Yeterli ve dengeli beslenir, sağlıklı bir yaşam tarzını benimser. Riskli durumlardan, kişilerden ve alışkanlıklardan uzak durarak güvenli bir yaşam sürer. Acil durumlar için gerekli telefon numaralarını ezbere söyler, bu sayede acil durumlar için hazırlıklı olur. Bedenini ve kişisel alanını korur, sağlığını iyileştirmek için gerekli önlemleri alır.
  15. Güllü, beden bölümlerini farklı amaçlarla koordineli şekilde kullanarak, çeşitli hareketlerde bulunur. Farklı yönde, formda ve hızda yürür ve koşar, bu sayede fiziksel dayanıklılığını artırır. Sürünerek belirli bir mesafeyi kateder ve tek ayak üzerinde sıçrayarak ilerler. Nesneleri belirli bir mesafeden hedefe atar ve atılan nesneleri yakalayarak el-göz koordinasyonunu geliştirir. Büyük kaslarını kullanarak güç gerektiren hareketler yapar ve aynı zamanda nesnelerle özgün ürünler oluşturur, bu süreçte yaratıcılığını ifade eder. Özgün çizimler yaparak kompozisyon oluşturur ve sanatsal becerilerini geliştirir.
  16. Hasan, kontrollü karalamalar yaparak el becerilerini geliştirir. Farklı zeminlerde çizim yaparak çevreyi keşfeder ve hayal gücünü ifade eder. Desenler oluşturarak sanatsal ifade biçimlerini keşfeder. Dinlendirici etkinliklere katılır ve zihinsel rahatlama için nefes egzersizleri uygular. İlk yardım çantasında neler olduğunu öğrenir ve basit ilk yardım uygulamaları yaparak acil durumlara hazırlıklı olur. Sağlıklı olmak için yapılması gerekenlerin önemini açıklar ve sağlığın önemli bir değer olduğunu vurgular. Afetlerin neler olduğunu öğrenir ve afetlere karşı alınabilecek önlemleri söyler. Afetlerden korunmaya yönelik hazırlıkları yapar, afet anında yapılması gerekenlere dair bilgi sahibi olur.
  1. Canım öğrencim Tuğba, hafızamdaki yüzlerce harika anıyla bu yıl hayatımın bir parçası olduğun için sana çok teşekkür ederim. Büyüyüp geriye baktığında, seninle her zaman gurur duyan ve seni çok seven bir öğretmenin olduğunu unutma. Yolun açık başarıların daim olsun.

  2.  Berk , soyut becerileri gelişmiş bir çocuktur. Matematik, kavram öğretimi gibi konularda oldukça duyarlıdır ve çabucak kavrayabilmektedir. Evde de zeka oyunları, dikkat oyunları gibi faaliyetlerle bu becerileri muhafaza edilmeli ve geliştirilmelidir. Grup içerisinde aktif bir öğrencidir. Sorumluluklarını içselleştirmiştir. Mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…

  3. Ayşe, yeni öğrendiği şeylere karşı çok ilgili bir çocuk. Onun ilgisini arttırma adına yeni bilgiler öğrenmesine destek sağlamanız eğitim verimliliği adına faydalı olacaktır. Uzaktan eğitim sürecindeki katılımlarını ve harika etkinliklerini tebrik ediyorum. Mutlu ve sağlıklı bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…

  4.  Ahmet,  yeni öğrendiği şeylere karşı çok ilgili bir çocuk. Onun ilgisini arttırma adına yeni bilgiler öğrenmesine destek sağlamanız eğitim verimliliği adına faydalı olacaktır. Grup içinde kendini rahatlıkla ifade edebilen, uyumlu, nerede nasıl davranması gerektiğini bilen bir çocuktur. Mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…

  5.  Salih, soyut becerileri gelişmiş bir çocuktur. Matematik, kavram öğretimi gibi konularda oldukça duyarlıdır ve çabucak kavrayabilmektedir. Evde de zeka oyunları, dikkat oyunları gibi faaliyetlerle bu becerileri muhafaza edilmeli ve geliştirilmelidir. Grup içerisinde aktif bir öğrencidir. Sorumluluklarını içselleştirmiştir. Mutlu ve sağlıklı bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…

  6.  Emrah, artık materyallerle çalışmayı çok seviyor. Tatilde boya kalemleri, pamuk, peçete, renkli kartonlar, pullar vb…vererek özgün çalışmalar yapmasına fırsat vermeniz onu mutlu edecektir. Aynı şekilde hayal gücünü ortaya çıkaracak hikaye yazma etkinlikleri gelişimini olumlu yönde destekleyecektir. Tüm gelişim alanlarında oldukça başarılı gelişimler göstermiştir. Mutlu bir tatil geçirmeniz dileğiyle…

  7.  Duru, sosyal aktivitelerde oldukça uyumlu bir çocuktur. Grupla iletişimi oldukça başarılıdır. Nerede-nasıl davranması gerektiğini çok iyi bilen bir çocuktur. Kendisini çok iyi ifade edebilir. Toplum içinde nezaket sözcükleri kullanabilmektedir. Arkadaşlarını sever ve arkadaşları tarafından sevilir. Özbakım becerilerini kazanmıştır. Mutlu ve sağlıklı bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…

  8. Derya, sınıf içerisinde son derece uyumlu, aldığı sorumluluğu yerine getiren ve kendine güvenen bir çocuktur. Arkadaşları ile olan iletişimi başarılıdır. Zihinsel beceri gerektiren faaliyetleri başarıyla tamamlayabilmektedir. Mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…

  9.  Rabia, özbakım becerilerini yaş düzeyine uygun şekilde yapabilmektedir. Zihinsel beceri gerektiren faaliyetleri başarıyla tamamlayabilmektedir. Arkadaşları ile iletişim konusunda başarılıdır. Sosyal ortamlara ilk girdiğinde hassas ve çekingen davransa da, aslında bu onun etrafı tanıma çabasıdır. Mutlu ve sağlıklı bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle… Süleyman, özbakım becerilerini yaş düzeyine uygun şekilde yapabilmektedir. Zihinsel beceri gerektiren faaliyetleri başarıyla tamamlayabilmektedir. Arkadaşları ile iletişim konusunda başarılıdır. Sosyal ortamlara ilk girdiğinde hassas ve çekingen davransa da, aslında bu onun etrafı tanıma çabasıdır. Mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…

  10.  Arya, sınıf içerisinde son derece uyumlu, aldığı sorumluluğu yerine getiren ve kendine güvenen bir çocuktur. Arkadaşları ile olan iletişimi başarılıdır. Zihinsel beceri gerektiren faaliyetleri başarıyla tamamlayabilmektedir. Mutlu ve sağlıklı bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
     
  11.  Yağız, sosyal aktivitelerde oldukça uyumlu bir çocuktur. Grupla iletişimi oldukça başarılıdır. Nerede-nasıl davranması gerektiğini çok iyi bilen bir çocuktur. Kendisini çok iyi ifade edebilir. Toplum içinde nezaket sözcükleri kullanabilmektedir. Arkadaşlarını sever ve arkadaşları tarafından sevilir. Özbakım becerilerini kazanmıştır. Mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
  12.  Osman , sosyal becerileri gelişmiş bir çocuktur. Hem alıcı dili, hem de ifade edici dili oldukça iyi düzeydedir. Kendini iyi ifade edebilir. Sınıf içerisinde son derece uyumlu, aldığı sorumluluğu yerine getiren ve kendine güvenen bir çocuktur. Mutlu ve sağlıklı bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
     
  13.  Muhammed Ali, dönem başından bu yana oldukça ilerleme kaydetmiştir. Aldığı sorumluluğu yerine getiren ve kendine güvenen bir çocuktur. Kendini ifade edebilme becerisi gelişmiştir. Yaşından beklenen özbakım becerilerinin tamamını yerine getirebilmektedir. Mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
  14.  Şenay, meraklı, ilgili, heyecanlı bir çocuk. Yeni bilgilere çok açık ve öğrendiği şeyleri çabuk unutmuyor. Merakını artırmak için birlikte eğitici filmler izleyebilir, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Yaşından beklenen özbakım becerilerinin tamamını yerine getirebilmektedir. Mutlu ve sağlıklı bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
  15. Miray, sosyal becerileri gelişmiş bir çocuktur. Hem alıcı dili, hem de ifade edici dili oldukça iyi düzeydedir. Kendini iyi ifade edebilir. Sınıf içerisinde son derece uyumlu, aldığı sorumluluğu yerine getiren ve kendine güvenen bir çocuktur. Mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
  16. Rüzgar, yeni öğrendiği şeylere karşı çok ilgili bir çocuk. Onun ilgisini arttırma adına yeni bilgiler öğrenmesine destek sağlamanız eğitim verimliliği adına faydalı olacaktır. Uzaktan eğitim sürecindeki katılımlarını ve harika etkinliklerini tebrik ediyorum. Mutlu ve sağlıklı bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
  17.  Damla, artık materyallerle çalışmayı çok seviyor. Tatilde boya kalemleri, pamuk, peçete, renkli kartonlar ,pullar vb…vererek özgün çalışmalar yapmasına fırsat vermeniz onu mutlu edecektir. Aynı şekilde hayal gücünü ortaya çıkaracak hikaye yazma etkinlikleri gelişimini olumlu yönde destekleyecektir. Tüm gelişim alanlarında oldukça başarılı gelişimler göstermiştir. Mutlu ve sağlıklı bir tatil geçirmeniz dileğiyle… 
  18. Mina, zihinsel beceri gerektiren faaliyetleri başarı ile tamamlayabilmektedir. Sınıf içerisinde son derece uyumlu, aldığı sorumluluğu yerine getiren ve kendine güvenen bir çocuktur. Kendini ifade edebilme becerisi gelişmiştir ve arkadaşları ile olan iletişimi başarılıdır. Mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
  19. Melisa, zihinsel beceri gerektiren faaliyetleri başarı ile tamamlayabilmektedir. Sınıf içerisinde son derece uyumlu, aldığı sorumluluğu yerine getiren ve kendine güvenen bir çocuktur. Kendini ifade edebilme becerisi gelişmiştir ve arkadaşları ile olan iletişimi başarılıdır. Mutlu ve sağlıklı bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
  20. Mustafa, soyut becerileri gelişmiş bir çocuktur. Matematik, kavram öğretimi gibi konularda oldukça duyarlıdır ve çabucak kavrayabilmektedir. Evde de zeka oyunları, dikkat oyunları gibi faaliyetlerle bu becerileri muhafaza edilmeli ve geliştirilmelidir. Grup içerisinde aktif bir öğrencidir. Sorumluluklarını içselleştirmiştir. Mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
  21. Alp, meraklı, ilgili, heyecanlı bir çocuk. Yeni bilgilere çok açık ve öğrendiği şeyleri çabuk unutmuyor. Merakını artırmak için birlikte eğitici filmler izleyebilir, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Yaşından beklenen özbakım becerilerinin tamamını yerine getirebilmektedir. Mutlu ve sağlıklı bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
  22. Defne, Yeni öğrendiği şeylere karşı çok ilgili bir çocuk. Onun ilgisini arttırma adına yeni bilgiler öğrenmesine destek sağlamanız eğitim verimliliği adına faydalı olacaktır. Verilen bir kavramı veya problem durumunu rahatlıkla algılayabilmekte ve farklı çözüm yolları üretebilmektedir. Grup içerisinde aktif bir öğrencidir. Sorumluluklarını içselleştirmiştir. Mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
  23. Amine, dönem başından bu yana oldukça ilerleme kaydetmiştir. Aldığı sorumluluğu yerine getiren ve kendine güvenen bir çocuktur. Kendini ifade edebilme becerisi gelişmiştir. Yaşından beklenen özbakım becerilerinin tamamını yerine getirebilmektedir. Mutlu bir tatil geçirmenizi temenni ediyorum, sevgilerimle…
  24. Ahsen , aldığı sorumluluğu yerine getiren ve kendine güvenen bir çocuktur. Kendini ifade edebilme becerisi gelişmiştir. Zihinsel beceri gerektiren faaliyetleri başarıyla tamamlayabilmektedir. Kendisini çok iyi ifade edebilir, toplum içinde nezaket sözcükleri kullanır. Arkadaşlarını sever ve arkadaşları tarafından sevilir. Mutlu bir tatil geçirmeniz dileğiyle…
  25. Nehir, aldığı sorumluluğu yerine getiren ve kendine güvenen bir çocuktur. Kendini ifade edebilme becerisi gelişmiştir. Zihinsel beceri gerektiren faaliyetleri başarıyla tamamlayabilmektedir. Kendisini çok iyi ifade edebilir, toplum içinde nezaket sözcükleri kullanır. Arkadaşlarını sever ve arkadaşları tarafından sevilir. Mutlu bir tatil geçirmeniz dileğiyle… 

1. Ahmet, toplumsal yaşamdaki farklılıklarla ilgili değerlere uygun şekilde davranır. Empati becerilerini geliştirir ve iş birliği gerektiren durumlarda yardımları kabul eder. Atatürk ile ilgili etkinliklerde aktif rol alır. Farklı ortamlardaki kurallara uyar ve toplum kurallarını takip eder. Canlı varlıklara saygı gösterir, çevreyi korur ve sürdürülebilir yaşam için gerekli olan kaynakları verimli kullanır. Tekrar kullanılabilecek materyaller hakkında bilgi sahibi olur ve bu materyalleri çeşitli şekillerde değerlendirir. Kendisinin ve başkalarının haklarını açıklar, adil olmayan durumları ayırt eder.

2. Ayşe, sosyal ilişkiler kurar ve iş birliği gerektiren durumlarda yardımları kabul eder. Çözüm arayışında uzlaşmacı bir yaklaşım sergiler. Kişiler arası sorunların çözülmesinde başkalarına yardımcı olmak için gayret gösterir. Atatürk ile ilgili etkinliklerde sorumluluk alır ve farklı ortamlardaki kurallara uyar. Canlı varlıklara saygı gösterir, geri dönüştürülebilen materyallerle özgün ürünler yaratır. Kendinin ve başkalarının haklarını savunur ve çevredeki güzelliklere değer verir.

3. Arif, duygularını açıkça ifade edebilme yeteneğine sahip olur. Zorluklarla karşılaştığında, bu zorlukları dile getirir ve çözüm yolları üretir. Kendisini grup önünde ifade eder ve kendini yaptığı işe adar, bu işten keyif alır. Koşul ve durumlara uygun tepkiler vererek, duygusal yönetimi becerir. Başkalarının özelliklerini takdir eder ve farklı özelliklere sahip çocuklarla birlikte etkinliklerde yer alır. Kendi ülkesinin kültürünü tanıtarak, farklı kültürel özellikleri sorgular ve bu farkları anlamaya çalışır. Yardım etmeyi alışkanlık haline getirir ve buna uygun davranışlar sergiler.

4. Aslı, sosyal davranışlarının sonuçlarını düşünerek hareket eder ve sorumluluklarını yerine getirmediğinde bu durumun olası sonuçlarını açıkça belirtir. Kuralların gerekliliğini anlatır ve kök değerler hakkında düşüncelerini paylaşarak bu değerleri savunur. Çevresini düzenlerken estetik değerlere ve doğadaki güzelliklere önem verir. Sanat eserlerine duyduğu saygıyı ve onları kendi bakış açısıyla nasıl yorumladığını ifade eder. Canlı varlıklara karşı duyduğu saygıyı her durumda gösterir ve bu varlıkları korur.

5. Burak, bir görevi tamamlamadan önce yardım istemeden önce bağımsız olarak bu işi yapmayı dener. Yardım gerektiğinde, ihtiyaç duyduğu desteği tanımlar ve destek alabileceği kişileri belirler. Yardım etme alışkanlığını kazanır ve farklı özelliklere sahip çocuklara yardım eder. Kişiler arası sorunları çözerken alternatif çözümler üretir, uzlaşmacı bir tutum sergileyerek çözüme ulaşmaya çalışır. Atatürk ile ilgili duygu ve düşüncelerini çeşitli şekillerde ifade eder. Toplumsal yaşamda görgü ve nezaket kurallarına uymayı alışkanlık haline getirir. Ayrıca, geri dönüştürülebilecek materyallerden özgün ürünler oluşturur.

6. Burcu, verilen görevleri başarıyla yerine getirebileceğini ifade eder. Çeşitli ortamlarda ve etkinliklerde geçişlere kolayca uyum sağlar. Kendi farklı özelliklerini ifade ederek, bu özelliklerin toplumsal yaşama katkısını anlatır. Empati becerilerini geliştirir ve sosyal ilişkiler kurar. Yardım ihtiyaçlarını açıkça belirler ve başkalarına yardım etmeye istekli olur. Kişiler arası sorunların çözülmesinde iş birliği yaparak, toplumsal yaşamda uyumlu bir şekilde hareket eder. Atatürk’ün topluma kazandırdığı değerleri anlamaya çalışır ve bunları ifade etmenin yollarını arar. Farklı ortamlardaki kurallara uyarak, kendi kök değerlerini tanır ve bu değerlere uygun davranır.

7. Cihan, kişisel seçimlerinin farkında olur. Duygularının değişebileceğini kabul eder ve bu değişimlerin sebeplerini açıklar. Zorlu durumlarla karşılaştığında, bu duygusal zorluklarla baş edebilmek için yapılması gerekenleri anlatır. Başarısızlıkla karşılaştığında, tekrar denemek için sebat gösterir ve başladığı işi tamamlamak için kararlılıkla ilerler. Bireysel farklılıklara değer verir ve diğer insanların kültürel geçmişlerine, geleneklerine dair sorular sorarak bu farkları anlamaya çalışır. Farklı kültürel mirasları koruma çalışmalarına katılır ve diğer insanlarla olan etkileşimlerini sürdürülebilir kılar.

8. Ceylan, eleştiriler karşısında yapıcı davranışlar sergiler, kişiler arası sorunların çözümünde iş birliği yapar. Atatürk’ün topluma kazandırdığı değerlere ilişkin duygu ve düşüncelerini ifade eder. Sürdürülebilir yaşam için kaynakları verimli kullanır ve bu konuda örnekler verir. Tekrar kullanılabilecek materyallerle özgün ürünler oluşturur. Çevredeki güzellikleri takdir eder ve sanatsal eserlerde gördüklerini, işittiklerini açıklar. Sanat eserlerinin korunmasına özen gösterir.

9. Deniz, toplumsal yaşamda görgü ve nezaket kurallarını alışkanlık haline getirir. Geri dönüştürülebilen ve dönüştürülemeyen materyallerle ilgili örnekler verir. Tekrar kullanılabilen materyallerle özgün ürünler oluşturur ve adil olmayan durumları ayırt eder. Sorumluluklarını yerine getiremediğinde bunun olası sonuçlarını açıklar. Kök değerleri tanır ve bunlara uygun şekilde davranır. Çevresinde gördüğü olumlu ve olumsuz durumları gözlemler ve ifade eder. Çevresini farklı şekillerde düzenler.

10. Derya, başkalarıyla benzerlik ve farklılıklarını örneklerle açıklar. Etkinliklerde farklı özelliklere sahip çocuklarla birlikte yer alır ve farklılıklara saygı gösterir. Farklılıklara karşı uygun olmayan davranışları sorgular ve arkadaşlık ilişkilerini sürdürür. Yardım talep etmeden önce bir görevi bağımsız olarak yerine getirmeyi dener. Yardıma ihtiyaç duyduğunda bunu belirtir ve gerektiğinde sorumluluk alır. Atatürk ile ilgili etkinliklerde görev alır. Canlı varlıklara saygı gösterir ve onları korur.

11. Emre, çatışma durumlarını başkalarını suçlamadan anlatır. Eleştiriler karşısında yapıcı bir tutum sergiler ve kişiler arası sorunlara çözüm önerileri sunar. Duygularıyla kurallar arasındaki çelişkileri fark eder ve kurallara uyar. Toplumsal yaşamda görgü ve nezaket kurallarını alışkanlık haline getirir. Çocuk haklarıyla ilgili etkinliklere gönüllü katılır ve sosyal davranışlarının sonuçlarını düşünür. Kök değerlerle kişilerin davranışları arasındaki ilişkiyi anlar ve buna göre davranır.

12. Elif, kişisel seçimlerinin farkına varır ve duygularını ifade etme yollarını çeşitlendirir. Olumsuz duygularını yönetmeye ve olumlu davranışlarla göstermeye özen gösterir. Bilgilerini, becerilerini, başarılarını ve hayallerini başkalarıyla paylaşır. Görevlerini yerine getirirken, yönlendirme olmadan kendi becerilerini kullanarak bağımsız hareket eder. Davranışlarında esnek olur ve farklı koşullara uyum sağlar. Kendi kültürünü ve diğer kültürleri karşılaştırarak, benzerlikleri ve farklılıkları anlar. Akranlarıyla sağlıklı arkadaşlıklar kurar ve yardım etmeyi talep edilmeden önerir.

13. Faruk, kendisinin fiziksel ve kişisel özelliklerini tanımlar. Aile üyelerinin ve yakın çevresindeki bireylerin fiziksel ve kişisel özelliklerini betimler. Duygularını açıkça ifade eder, olumsuz duygularını pozitif davranışlarla göstermeye çalışır. Kendi ülkesinin kültürel mirasına ait gelenek ve değerleri tanıtarak, farklı kültürleri ve bu kültürlerin korunması gerektiğini savunur. Farklılıklara saygı gösterir ve başkalarıyla etkileşimde bulunmaya istekli olur. Kök değerlerini tanır ve bu değerlere sahip çıkar.

14. Ferhan aile üyelerinin ve yakın çevresindeki bireylerin fiziksel ve kişisel özelliklerini anlatır. Olumsuz duygularını pozitif davranışlarla ifade etmeye özen gösterir. Bağımsız hareket etme becerisini geliştirir ve bir işin ya da görevin başarıyla tamamlanacağına inanır. Zorluklarla karşılaştığında, gerekirse isteklerini erteleyerek sebat eder. Kendi kültürünü ve diğer kültürleri karşılaştırarak, bu kültürlerin benzer ve farklı yönlerini tartışır. Farklılıklara saygı gösterir ve kültürel değerleri savunur. Sanat eserlerinin değerini fark eder ve bunlara olan duyarlılığını paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir